februarie 10, 2015

Câteva idei despre situația de la Sebeș

Deja au trecut 5 săptămâni de proteste la Sebeș împotriva punerii in funcțiune a noii fabricii de formaldehidă de pe platforma Kronoșpan. Nouă, desi e second-hand. Nouă pentru că e a doua astfel de fabrică după cea 30.000 t/an capacitate. De fapt 40.000, pentru că în România lucrurile, avizele și legile se interpretează în funcție de vechime. E ca și la Orange spre exemplu. Dacă ai un abonament de 7 ani, operatorii de acolo iți ofera beneficii mult mai mari la prelungirea abonamentului. Astfel, acea instalație veche (și aceea, tot second-hand) a primit bonus de prelungire a șederii la noi în oraș, o mărire a capacității de producție cu cca 10.000 t/an.


S-au descoperit nereguli în avizele și documentele necesare punerii în funcțiune a acestei fabrici. S-au descoperit oameni care fac munca de detectiv pentru acest combinat. S-a descoperit de asemenea, că avem un primar. Care s-a pierdut între timp. Il declar nul. Avem consilieri, care prefera să stea ascunși și să nu intervina in acest caz. Ii declar inapți.

Avem în fiecare an de Revelion ori Zilele Sebeșului, focuri de artificii de o valoare care ar putea acoperi investiția intr-o stație obiectivă de monitorizare a noxelor din Sebeș. Dar după ce? Pfuai ce faine îs artificiile... Ce? O murit cineva din Sebeș? Dumnezeu să-l ierte.

Avem persoane nou angajate la Primaria Sebeș, soți ori soții de extraordinari ziariști locali, care furnizează date despre cei care organizează aceste proteste. Același ziarist, care nu demult, oferea câte o înghețată pe o vreme de vreo 10 grade C, fumătorilor din Sebeș, (zona Belvedere) în schimbul tigării din care fumau. Acum îl vedem aghiotantul Combinatului, tragând puternic formaldehidă in piept zi de zi. Si cu drepturi de autor: http://prntscr.com/63cla1

Avem ziare locale cu editorialiști-fantomă, sau taman redacțiile acestor publicații, care au uitat de echidistanța si obiectivitatea presei, și au devenit purtătorii de cuvânt al Corporației. Abiste, avem puncte de vedere diferite.

Avem prefect, care acum cațiva ani se plimba cu coșciugul prin oraș pentru a opri această fabrică, iar acum, ajuns prefect de Alba, este mult mai echidistant decât un suporter al Gloriei Buzău, la un meci între Spicul Daia Română și Colorado Șpring. Domnule prefect, acum spuneți că nu puteți face nimic. Oare atunci când dumneavoastră erați în stradă, il ințelegeați sau îl huiduiați pe cel ce era in scaunul de prefect si care spunea că nu poate să facă nimic ?

Avem oameni simpli, care au o vârstă, că vorba ceea "io știu că-s bătrân", care știu că blocurile din Cartierul Kogâlniceanu au fost construite în jurul Kronospanului. Pănă atunci locuitorii cartierului stăteau suspendați în aer, practicând yoga. Avem femei care ne relatează acțiuni parcă din filmele cu Bud Spencer, Mr. Bean sau Chuck Norris, în care e forțată să semneze o petiție, altfel nu va fi coafată, nu-i va fi primit pomelnicul la Biserică sau taximetristul o va da jos din mașină. O lume nedreaptă și crudă... O ! biet actor...

Avem jandarmi, care s-au comportat extraordinar pe durata acestor manifestații. Bravo lor. Prima laudă venita din partea mea pentru această Instituție.

Avem niște tineri extraordinari care s-au implicat în această acțiune. Care nu au nimic de pierdut. Au fost atacați cum că ar fi platiți de anumite entitati (http://13siunsfert.blogspot.ro/2015/02/9-entitati-care-stau-in-spatele_3.html) să protesteze împotriva corporației. Am fost acuzați de asemenea, că nu suntem din Sebeș:

 - Mamă, te iubesc, dar de ce m-ai mințit ??? Nu sunt din Sebeș ?

S-au recurs la amenințări cu chemari în instanță pentru daune de imagine. V-am făcut cumva o poză neclară? Si atenție la sumă: 250,000 euro !!! Iisusule care esti sus. Ca să o plătesc mi-ar trebui exact 1.219 luni de plată, adică 101 ani. Dar poate nu vă merge așa. Poate știm și noi avocați buni. Poate nu suntem asa proști precum ne credeți. Dar deh, ce pot să zic, am adus prejudicii de imagine Companiei. De profit nu pot sa spun, pentru ca din datele dumenavoastră, oricum sunteți pe pierdere, nu?

Și referitor la chemarea în instanță, aceștia au declarat că avizate sunt ONG-ul PrimaNatura, Organizația Civică Reghin și Organizația Civică Sebeș. Cu privire la ultima, sunt curios cât o să dureze să cheme 2.000 de oameni la judecată.

În cadrul emisiunii Alba în Direct, de la AlbaTv din data de 4 februarie a.c. (http://www.albatv.ro/2015/02/alba-in-direct/), în care invitat a fost domnul Adrian Băcilă, director tehnic al firmei Kronospan, domnia lui a vorbit despre acel protestatar care in urma cu o săptămână a venit în Parcul Primăriei, imbrăcat în vesta companiei, protejându-se cu o masca și niște ochelari de soare. D-ul Băcilă a declarat: "Mie mi se pare un conflict de interese. Normal că este un conflict de interese. Adică acest om pleacă de la muncă, apoi merge și protestează împotriva firmei care îl plătește, împotriva a ceea ce se face acolo."  Deci domnule Adrian Băcilă, recunoașteți practic ca acest om a venit să protesteze impotriva poluării cu formaldehidă (motivul principal al celor ce au ieșit in stradă) adica impotriva a ceea ce se face la Kronospan (poluare cu formaldehidă). Adica se face ceva acolo, nu? E pur si simplu o analogie. Eu asta am ințeles din ce ați spus dumneavoastră.

S-a descoperit, cum că Kronospan SA, care produce plăci de lemn, a "racolat, produs" o altă firmă SC Kronochem SRL, firma care produce formaldehidă. Deci profitul pe SA, eventualele probleme cauzate de această fabrică chimică sunt pe SRL - societate cu răspundere limitată. Poluăm, explodăm dar nu răspundem. Vai, voi inteligenții lumii !

Au venit moții din Apuseni, în semn de solidaritate națională față de locuitorii Sebeșului. Și pentru ca pădurile lor dispar precum rugina atunci când se aplica Coca-Cola. Bineînțeles că gurile rele au venit cu acuzații, cum că aceștia ar fi luat masa undeva pe drumul spre întoarcere, masă plătită de cineva anume, cum că ar fi venit aici din criterii politice, sau că aceștia nu au nici un drept la solidaritate. Adică ei nu au voie să mănânce? De pomeni electorale, cu sarmale, mici, bere, concerte in aer liber, pixuri, penare, umbrele ați auzit? Dar alea îs legale că vin din bugetul statului. Banii noștri.

De asemenea, 3 angajati de la Kronospan, au înaintat o cerere de protest la primărie, în numele angajaților, in care cer să iasă și dumnealor în stradă, pentru că le sunt puse in pericol locurile de  muncă. Foarte bine, este dreptul lor, cum este și al nostru, drept garantat de Constituția României. Dar de aici și până la a chema, 10.000 de colaboratori din toată țara cu utilaje de tăiat și transportat lemnul mi se pare o mișelie incredibilă. Adică veniți cu cei care ne defrișează nouă pădurile...

Avem de asemenea pe Domnul Klaus Iohannis, care odată cu mutarea serviciului la București e mai greu de contactat decât Cristiano Ronaldo sau Sharapova. Sebeșul a votat in proporție de 78 % pentru domnia voastra, domnule președinte. Oare 1% atenție meritam și noi ?

Si ar mai fi idei multe dar o să le strang intr-o altă postare.

În incheiere am aflat ca Ion Iliescu poate fi judecat pentru mineriade. Cam târziu nu credeți? Ar fi și alte pedepse. Doamne câte idei îmi vin in cap.








Un comentariu:

Într-o țară...

" Iubesc istoria României cu o ură grea. Trecutul României nu mă flatează deloc şi nici nu sunt prea mândru de strămoşii mei lipsiţi de...