mai 28, 2015

13 lucruri ...

Au trecut vreo 13 săptămâni de inactivitate pe acest blog. Mult? Nu sunt genul care să scriu la foc automat. Puțin? Am atâtea de spus și atâtea de descris încât aș rămâne fără 85% din prietenii de pe facebook. Nu-mi fac probleme. Îi am pe cei palpabili.

1. Războiul. Mai mult decât teama izbucnirii (oficiale) a unui război în Ucraina, este mediatizată părerea de a alege între coloșii implicați, cu cine e bine să ținem. Sau cu cine ar trebui să ținem. Ce parte ne-ar favoriza mai mult. Și cum nu putem spune ca la fotbal: "cu cine joacă mai fain", "cu cine câștigă" ori "cu ăia mai slabi" ne dăm cu părerea pe social-media. Să nu luptăm împotriva rușilor; că americanii-s de vină; că Merkel are un plan secret; că de ce să luptăm într-un război care nu este al nostru (mai tot timpul am luptat într-un război ce nu era al nostru, dar au făcut alții să fie și al nostru); că ungurii sunt pro-Rusia, la care s-au adăugat "puțin" și bulgarii ori alte și alte teorii.
Dacă mă întrebați pe mine, sincer vă spun așa: Io viața asta țin cu "U" ! Apoi dacă intră și România în război, ... tot cu "U" o să țin !

2. Pădurea. Proteste peste proteste în țară după apariția acelui material în care americanii de la Environmental Investigation Agency (EIA) au filmat cu camera ascunsă o așa zisă propunere de afacere cu cei de la Holtzindustrie Sebes, în care cei din urma, acceptau să primească lemn tăiat ilegal. Știți cât o să dureze toate aceste proteste? Vreo 2 luni. Dupa care poporul se va desprinde de ONG-iști, ecologiști și activiști și o să-i condamne și o să-i abandoneze. Și DA, noi ne tăiem pădurile, nu austriecii, nu corporațiile, ci cei care le dau voie, care taie, care transportă, care îi acoperă, care nu aplică legea deși pentru asta sunt plătiți, cei care văd camioane cu lemne trecând pe lângă ei, dar preferă să intre pe facebook pe mobil, in loc sa sune la 112. Și ghiciți... da toți suntem români !



3. Backstreet Black Boys. Sunt acele specimene care stau în fiecare oraș, la fiecare colț de parc ori intersecție, cu tricou-vedere la buric, cu lanț de ocnaș agățat la gât și îți vând tot felul, de la "parfume", telefoane până la pixuri inteligente (oricum ei nu au cum să le folosească... ) Atenție, acele obiecte nu sunt furate și nu trebuie să fie tăiat bon fiscal. Ete na ! Antonescule....

4. Plimbă ursu'. MORT. După ce că ne tăiem pădurile mai alert decât ne schimbăm șosetele, mai și organizam partide de vânătoare. Chipurile să ne arătăm bărbăția și priceperea în a ucide. Dragii mei amici, prieteni, cunoscuți sau anonimi, nu vă dovediti bărbăția împușcând un urs, o căprioara ori un porc mistreț. Nu dovediți decât ceva probleme de natură mentală, în care vă debușați slăbiciunile. Ești bărbat dacă vezi pe stradă un mascul lovind-o pe "femeia vieții lui" și intervii. Si când spun că intervii, poți să intervii cu pușca. Sau când salvezi un câine de la înec. Ori un cal de la bătaia stăpânului. Atunci o să poți să îi spui fiului tău - Fiule, și el să iți spună - Tată.  Ia priviți aici micile plăceri ale unui baron (la dracu' e tot din Sebeș... ):

Micheal Lutsch se laudă cu doi pui de urși pe care i-a ucis. Și în ce hal...

5. Natura ultima frontieră. De gunoi. Sunt anumite specii bipede care aduc destul de mult a oameni, și care în mod sigur nu se trag din maimuță, primatele fiind mai inteligente. Acestea sunt de părere că gunoiul menajer se potrivește mult mai bine într-o râpă sau într-un râu. Că deh, unde să-l arunc? Păi prietene dacă ți-ai dărâmat cotețul (scuze, o parte din casă) musa-i să te gândești și unde o să îți arunci resturile de moloz. Sau dacă nu-ți mai trebuie un cauciuc sau frigider, ori mergi la grătar cu tovarășii tăi cocalaro-primitivi, nu-ți lăsa peturile și resturile de la grătare acolo. Ia priviți mai jos căteva nulități umane. Sincer, dragi personaje, eu v-aș vedea sub gunoiul ăla. La vreo 2 m. Sub.

Cetățeni din județul Brașov filmați aruncând moloz în natură

După faptă și răsplată. Au fost prinși.

6. PVA si TVA. De la 1 iunie scade TVA-ul la anumite articole. Cu câteva săptămâni înainte comercianții și-au luat dreptul de a înființa PVA-ul. Adică Prețul pe Valoare Adăugată. Acum formula de calcul e urmatoarea:

PVA = P.tva.24% + aprox. 20-30 %
PVA - 12% = P.tva.12%

Pofta bună !

7. Poluarea judecății. Cazul Kronoșpan. V-am zis că încerc să scriu un articol în care să nu amintesc de producătorii de formaldehidă, pulberă fină, lemne, fifty RON... Vă zic și acum. O să încerc... La început au fost 2000, apoi 2500, 1500, 500, 270 ... Acum o săptămâna jumătate au fost vreo 18. Mă refer la protestatari. Tot respectul pentru cei 18. Domnul Băcilă cu a sa purtătoare (de cuvânt) și cu avocatul NemaDobânda au jucat inteligent. Au dat în judecată câțiva organizatori și câțiva civili. Acolo, daune de 1 leu de un covrig pentru mustăcios, și două bucăți de persoane pentru 200.000 lei. Cam cât să monitorizezi presa locală. Pârâții au continuat, cu mai multă vârvă. Cei care s-au dat în spate au fost cei mulți. Obiectiv realizat. Dezbinarea. Prin frică. Credeați că Corporația dorește acei bani? Îi face într-o zi. Și nu mă refer la cei 6-7 covrigi... Și tare mă tem că și protestele contra despăduririlor ilegale or să dureze la fel de mult... Și hai că ma strădui serios...

8. Pleava societății. Și nu, nu mă leg de politicieni, parlamentari, baroni, Voiculescu, Becali, Mircea Badea sau preacucerni'cur'ul Gâdea. Mă refer la cocalari, nesimțiți, inculții gen "mă grabiam" sau "io nam fkut fakultate". Nu continui prin a da exemple de astfel de "caractere". Dar le spun acelora că Hitler și-a greșit ținta.

9. Poezia și fotbalul. Românul s-a născut poet. Și știe tot despre fotbal. Nu o să scriu despre poezie, căci în suferința noastră intelectuală cred cu desăvârșire că în fiecare dintre noi zace un poet. Dar musa-i să vorbim de fotbal. Pentru că de la început fotbalul s-a jucat pentru spectatori și pentru fani, ceea ce mi se pare și normal, Liga 1 de calitate s-a mutat în Liga a 2-a. De ce ? Pentru că în România, este la modă să nu fim normali. Și iată că o să vedem la anul derby-uri între

Concordia Chiajna-Viitorul Constanța Voluntari,
FC Voluntari - ACS Recaș Timișoara,
CSU Olguța Craiova-KVSC 1907 străzi.

În schimb o să stăm cu urechile alipite de difuzor la Radio România Actualități, sâmbăta dimineața să auzim cronicile unor meciuri precum:

U Cluj-Olimpia Satu Mare
UTA Arad-FC Bihor
Farul - Rapid,
Oțelul-Chindia Târgoviște,
Metalul Reșița-FC Brașov...

10. Conservatorii, neolibertinii și homosexualitatea. Asist la numeroase postări ale unor oameni, zic eu inteligenți despre razboiul asta pro si contra homosexualitate. Și tind să văd că nu ești deschis la minte dacă nu accepți parteneriatul și căsătoria între persoane de același sex. Nu sunt inteligent, nici măcar deștept, probabil din această cauza nu pot accepta doi bărbați lingându-se pe stradă. Sau niște parade gay, în multe culori de parcă sărbătorim învierea lui Bacovia. Dragilor, în casa voastră, în cuibușorul, cotețul, podul vostru faceți ce vreți. Nu mă interesează. Dar să văd asemenea parade ziua în amiaza mare mă revolta. Voi astia inteligenții și deschiși la minte, ne blamați când mergem în grup organizat la meci. Și tot voi sunt sigur că nu veți fi de acord, și m-ați denigra, condamna, judeca etc, dacă m-ați vedea ziua la ora 14.00, spre exemplu undeva pe Eroilor în Cluj, făcând sex cu o prostituată de pe Calea Turzii. Ia uite la ăla cu cine ... , și ziua în amiaza mare...Copii... Pfuai. Păi cu ce e mai prejos partida mea decât săruturile lascive ale lui Johnny și Mike ori Maria and Leana îmbrăcați sumar în fața copiilor ce ies de la școala ? Ha ?

11.  Suntem săraci. Foarte săraci. Noi, românii avem un dar de a ne plânge invers proporțional cu ceea ce facem să ne fie bine. Nu mă refer la drame în amor ori răscularea în fotoliul de acasă la nedreptățile auzite la TV. Oricum și acolo îi injuram si blamăm, după care schimbăm canalul că începe "Mireasa pentru fiul meu". Mă refer la situații financiare, că ne este mic salariul, că nu ne găsim de muncă. Și da, în mare parte avem dreptate. Asta dacă vrei să muncești și realizezi că dacă stai acasă nu vin banii. Dacă stai ca moldovenii la crâșmă cu rachiu-n mână și te uiți la militari și pompieri cum fac diguri împotriva inundațiilor ori îți scot apa din casă, atunci îți meriți soarta. Când aud că în România cca 40% din români pot muri de foame, devin prost. Știți că în lume milioane de oameni la ora actuală își doresc jumătate de pahar de apa? Nu Acqua Carpatica ori Borsec. Apa. Water. Wasser. Acqua. Viz. Su. Etc. Ori ar mânca o coajă de pită uscată. Ar mănca și șobolani fripți în băț. Și nu sunt ironic, rău sau ceva de genu. Chiar așa este. Nu zic să ne mulțumim cu ce avem și să nu vrem mai mult. Ci doar să apreciem mult ceea ce avem. Și poate odată în viată să facem un bine. Un prieten a share-uit zilele trecute un video pe care îl știam mai demult, și despre care am și scris la un moment dat. Și după ce priviți primul clip, vă rog sa încercați să vă uitați și la următorul. Ia priviți:




Muriți de foame in România ?

12. Ateii, agnosticii, creștinii și fanaticii ortodocși. Asist de ce ceva vreme la o părerologie împrăștiată ca să zic așa, în ceea ce privește sfinții, minunile și credințele oamenilor. Pe de o parte sunt ateii, care pe lângă că declară că nu există o putere infailibilă care ne veghează, iau și în derâdere și condamnă crezurile celeilalte părți. Agnosticul nu știe dacă există sau nu, dar că e indemonstrabilă existența sau inexistența unui Dumnezeu. Mai sunt fanaticii ortodocși care - in lipsă mare de cunoaștere - răspund incisiv și revoltător celor care îi acuză sau care le iau în derâdere crezurile. Ceea ce e grav. Mai sunt să zicem creștinii - i-am numit eu - care tac și urmează Cuvântul lui Dumnezeu: credință și fapte bune. Personal nu am nimic cu nimeni. Fiecare crede ce vrea. Și pentru că nu sunt în măsura să aduc argumente plauzibile, vă las să citiți urmatoarea postare: 


13. 13 și un sfert. Gândiți mai mult, mergeți pe jos, spuneți ce aveți de spus, faceți fapte bune, citiți, când mergeti pe stradă priviți în sus. Priviți clădirile, cerul, dar fiți atenți și la picioare. Iubiți. Iertați. Urâți, pentru ca așa o să ajungeți sa iubiți. Bucurați-vă de prietenii din jurul vostru. De familie. De locul de muncă. Multumiți-i lui Dumnezeu, Allah, Buddha ori vouă înșivă pentru că sunteți sănătoși. 

Pace și liniște ! Numai bine. 

13 si un sfert






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Într-o țară...

" Iubesc istoria României cu o ură grea. Trecutul României nu mă flatează deloc şi nici nu sunt prea mândru de strămoşii mei lipsiţi de...